- World Championship

Iráni női labdarúgó-szurkolók történelmet szereznek a világkupán a stadionok átvilágításán

Az iráni női labdarúgó-szurkolók Teheránban történetet mutatnak – 37 év alatt először vehették részt a sporteseményen a város Azadi stadionjában.

A nők általában szigorú tilalma a sportstadionokon való részvételre. megnyugodtak az Irán Spanyolország elleni világkupája mérkőzésének vetítésén, amely Oroszországban, Kazanban zajlott. OpenStadiums (@openStadiums) A nők / családok 37 éves tilalom után végre beléptek az Azadi stadionba, hogy a képernyőn #IRNESP-t nézzenek.pic.twitter.com/oSBXHMWI8hJune 2018. június 20.

Remélhetőleg a tilalmat megszüntetik az iráni bajnokság megnyitó mérkőzésén, de csak a csapat második játékára fordultak el, amelyben 1: 0-t vesztettek. ,

Az OpenStadiums egy csoport, amely az iráni nők számára a sportesemények jobb elérhetőségét célzó kampányt jelentett a mérkőzés napján: “Tegnap este, néhány megerősítés után, a szurkolók jegyet vásárolhat, hogy megnézze a képernyőn az Azadi stadionban.A női rajongók nagyon izgatottak, hogy először adják át az Azadi kapuját – ám néhányan azt mondják, hogy nem tudjuk elhinni, amíg be nem lépünk a stadionba. ”

Az esemény nem ment teljesen simán – a rendõrség kezdetben vonakodott. Hadi Nili, a BBC perzsa újságírója, Abdolreza Rahmani Fazli belügyminiszter beavatkozása szerint megerősítette, hogy ez folytatódhat, és örömteli ünnepi jelenetekhez vezethet a földön. Facebook Twitter Pinterest Iráni labdarúgó-szurkolók a teheráni fővárosban, az Azadi stadionban zajló átvilágítás során. Fénykép: Atta Kenare / AFP / Getty Images

A meccs után a spanyol kapitány, a Real Madrid játékosa Sergio Ramos tweettel mutatott egy linket egy olyan jelentésre, amely a mérkőzést figyelő nőkről szól: „Ők azok, akik nyertek ma este.Remélhetőleg az első a sok közül. ”Kevésbé volt jótékonysági kérdés maguk az iráni csapat iránt, és azt jellemezte, hogy„ nem futballként ”játszottak. Az Unicef ​​nagykövete Ramos Spanyolország győzelmét a menekültek világnapján szentelte a közösségi médiában. Sergio Ramos (@SergioRamos) Ők azok, akik ma este nyertek. Remélhetőleg az első a sok közül. https://t.co/ftnMwegZjzJúnius 20, 2018

Talán az otthoni hivatalosan óvatos, az iráni csapat körültekintőbb volt. Az oroszországi kvalifikációt követően csapatuk kapitánya, Masoud Shojaei azt mondta, hogy támogatta a változást, mondván: „Meg kell határozniuk az irányt, hogy a nők a jövőben is stadionokra jöhessenek.”

De a kedden az oroszországi világkupán tartott sajtótájékoztatón jelentette meg: „A témáról most beszélni tiszteletlen lenne a versenyre.Jobban szeretem a családon belüli problémáink megoldását, és ha később lehetőségünk van erről beszélni, akkor ezt megtesszük. ”

A női labdarúgó-szurkolók ezen a világkupán való részvétele már jelentős vitákat váltott ki Iránban, mielőtt a verseny indult. Egy nagy óriásplakát Teheránban, amely a csapat részvételét ünnepli: „Együtt bajnokok vagyunk; egy nemzet, egy szívverés ”bírálták azért, mert csak a férfiakat mutatják be. Később az egyikre váltottak, és ehelyett az iráni játékosok jelenetét mutatták ki a férfi és női szurkolók mellett.

A szlovákiai Marokkó elleni iráni világbajnokságon játszott szurkolók a múlt héten is felbuktattak egy zászlót, amelyen olvasható: nők lépnek be stadionjukra ”.A rendeletek tiltják a stadionokon belüli politikai kiállítást a világkupán, ám a szervezők szóvivője elmondta: „A Fifa úgy véli, hogy a zászlók társadalmi vonzerejüket fejezik ki, szemben a politikai szlogennel, ezért nem tiltottak.” Facebook Twitter Pinterest Emberek a reklámcsíkot tartó iráni nők támogatása a standokon Marokkó és Irán közötti mérkőzés során. Fénykép: Themba Hadebe / AP

Ez azonban csak Irán első meccsére igaz.Az iráni női aktivista, Maryam Qashqaei Shojaei azt mondta, hogy a biztonsági tisztviselõk két órán át tartják a kazán stadionon az iráni és Spanyolország ellen folytatott meccs elõtt, miután megtervezte, hogy újra megjelenik a reklámcsík.

„Amikor megpróbáltam lépjen be a szalagcímbe, és azt mondta nekem, hogy nem tudom bevenni. ”- mondta a Thomson Reuters Alapítvány riportere telefonon, Kazanból. „Megmutattam nekik jóváhagyását. Kutattak és két órán át tartottak, és elvették a zászlót. ”

Az oroszországi Világkupa helyi szervezőbizottsága szóvivője elmondta, hogy tisztában van egy Shojaei eseményével, de nincs további részlete. World Cup Fiver : iratkozzon fel, és kapja meg a napi futball e-mailt.

Annak ellenére, hogy szerdán vereséget szenvedett Spanyolországnak, Irán továbbra is megőrzi esélyét a világbajnokság második fordulójába való bejutásra, a történelem során először.Ez azonban nem lesz könnyű feladat – június 25-én, Saranskban, a Cristiano Ronaldo portugáliai bajnokságával szembesülnek, csak a győzelem garantálja a haladást. Az iráni edző, Carlos Queiroz, aki portugál, azt mondta: „Nem vagyunk szégyenlősek, odafigyelünk rá, tényleg eltökéltek vagyunk. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de nem azért jöttünk ide, hogy könnyű dolgokra számítunk. ”

A nők támogatói számára a terepen való némi előrelépés azonban kissé biztosabbnak tűnik.